Kraften i Ikeas 'BookBook'

2017/08/29


Bakgrund

Varje år trycker Ikea omkring 200 miljoner exemplar av deras katalog, på 27 språk till fler än 38 länder. Miljontals distribueras som gratiskataloger direkt till hemmen. Trots sin enorma räckvidd har katalogen krititerats och stämplats som skräppost. Medan katalogen fortsätter att skickas ut som vanligt, är det allt färre som minns att de faktiskt har fått den. I skuggan av den digitala marknadsföringens framfart riskerade katalogen att tappa sin relevans. 

Case

För att säkra effekten inför lanseringen av den kommande katalogen behövde Ikea hitta ett sätt att fånga sin målgrupps uppmärksamhet. Möbelvaruhuset ville också påminna om de fantastiska egenskaper endast en fysisk katalog kan erbjuda. Målet var att öka kännedomen om lanseringen och få målgruppen att längta efter att både få hem katalogen och att börja använda den. 

För att påminna människor om att Ikeakatalogen var en högst taktil upplevelse skapades en onlinekampanj som presenterade printkatalogen – enligt techbranschens manér. En parodifilm baserad på Apples välkända MacBook-presentationer gav upphov till ett kommunikationskoncept som lyckades förmedla ett slags nostalgisk kärlek till Ikeas egen "The BookBook" och samtidigt stärkte katalogens relevans i en digital omvärld. Med en engagerande humor berättar filmen om Ikeas värderingar som varumärke och lyfter samtidig dent tillgänglighet och användarvänlighet som erbjuds i en printkatalog. Ikeas kärnerbjudande handlar om vackra men enkla produkter till de breda massorna, vilket återspeglas på ett briljant sätt i den väl genomförda filmen. 


Resultat

Filmen visades inledningsvis i Singapore och Malaysia men blev snabbt viral. 

  • Över 6 000 personer laddade upp bilder av sig själva på Instagram tillsammans med sin egen "BookBook".
  • Den totala butiksförsäljningen i Singapore ökade med 8 procent, i Malaysia var ökningen 13 procent,
  • Över 1 miljon interaktioner på YouTube, Facebook och Twitter.
  • 70 procent av malaysiska och Singapore-tittarna tittade till slutet på filmen. Det kan jämföras med branschsnittet på 40 procent.
  • Över 19 miljoner visningar på YouTube. 433 000 visninar från Singapore och 440 000 från Malaysia inom de första veckorna av lanseringen.
  • Filmen slog ut både Apples och Samsungs nya produktfilmer på Mashables lista i september 2014.
  • Mest sedda film i Singapore och tredje mest sedda i Malaysia i september 2014.


Case Submitted By: Value of Paper and Print